Większość z nas wprost uwielbia pizzę. Potrawa ta jednak nie należy do zbyt dietetycznych. Dbasz o to, co ląduje na Twoim talerzu? Wypróbuj przepis na ciasto z mąki orkiszowej i przygotuj pizzę w zdrowszej wersji. Z salami, w wersji wege, a może z podwójnym serem? Bez względu na to, z jakimi dodatkami najbardziej lubisz pizzę, możesz ją przygotować w zdrowszej, ulepszonej wersji. Jak to zrobić? Wystarczy zastąpić klasyczną mąkę pszenną jej zdrowszym, orkiszowym odpowiednikiem.

Mąka orkiszowa
Orkisz to jeden z najstarszych gatunków zbóż. Jego uprawa miała początek tysięcy lat przed naszą erą. Kiedyś była popularną bazą do wypieku pysznego, domowego chleba. Obecnie coraz częściej wykorzystywana nie tylko przy produkcji zdrowego, pełnowartościowego pieczywa, ale i ciast, ciasteczek, naleśników, czy gofrów. Ze względu na wartości odżywcze, produkty powstałe na bazie orkiszu uznawane są za żywność funkcjonalną. Przygotowując potrawy na bazie mąki orkiszowej, dostarczamy organizmowi między innymi spore pokłady witaminy A, E i D oraz kwasu krzemowego. Jest pełna w antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia się komórek i hamują proces utleniania się cholesterolu, chroniąc nas przed miażdżycą, natomiast obecny w orkiszu błonnik pomaga regulować pracę jelit, usprawniając działanie układu pokarmowego. Ekologiczna mąka orkiszowa to źródło pierwiastków takich jak fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan czy kobalt, które pomagają naszym organizmom utrzymać ogólną równowagę organizmu
Pizza z mąki orkiszowej
Składniki:
250 g mąki orkiszowej (125 g żytniej + 125 g owsianej ) lub 300 g mąki orkiszowej 1850
140 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oliwy lub nierafinowanego oryginalnej oliwy z oliwek
14 do 20 g świeżych drożdży piekarskich

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy przy użyciu robota bądź miksera, stosując mieszadła z hakami do wyrobu ciasta. Jeśli nie posiadamy tego typu mieszadeł, ciasto wyrabiamy klasycznie – ręcznie. Gdy składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i błyszczące, formujemy kulę. Przykrywamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy do momentu, aż podwoi swoją objętość. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienkie koło lub dwa mniejsze o średnicy 28 cm. Smarujemy ulubionym sosem (np. z passaty pomidorowej z mieszanką czosnku, soli, pieprzu, słodkiej lub ostrej papryki, imbiru, cynamonu, szczypty cukru i ulubionych ziół), układamy wybrane dodatki mięsne i/lub warzywne oraz ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 – 200 stopni na ok. 15 min, aż ser się rozpuści, a brzegi ciasta zarumienią.






Jeśli jesteś zwolennikiem pizzy, jednak zwracasz szczególną uwagę na to co jesz, zastąp klasyczną pizzę domowym odpowiednikiem powstałym na bazie ekologicznej mąki orkiszowej. Przygotowując samodzielnie ciasto oraz sos i rozsądnie dobierając dodatki, możesz cieszyć się ulubionym smakiem dania, które nie tylko będzie mniej kaloryczne, ale i zdrowsze niż tradycyjna wersja.


